Öppet brev från Tensta s-förening

Bild från manifestation i maj 2016 arrangerad av Initiativ Tensta. Lokale s-ordföranden Mohamed Nuur var en av talarna. Brevet nedan från Tensta s-förening skrevs i maj 2018. 

17 maj 2018

Öppen inbjudan till stadsbyggnadsnämnden och kyrkogårdsnämnden

På Granholmstoppen i Tensta ligger en park som skapats av Järva Discgolf Park och som alla järvabor kan vara stolta över. Den är ett populärt utflyktsmål, lockar discgolfspelare från hela världen och utsågs till Årets Park i Sverige 2017. 

För två år sedan skrev s-föreningarna i Tensta och Akalla till partivännerna i stadsbyggnadsnämnden om begravningsplatsen som skulle förstöra denna unika aktivitetspark. I brevet föreslog ordförandena Mohamed Nuur och Anders Österberg tre alternativa platser i närheten. "Vi kämpar för ett Järva där människor trivs och vill bo" skrev de. Tyvärr kom inget svar från stadshuset.

Vi socialdemokrater i Tensta ger inte upp kampen för ett Järva där människor trivs och vill bo. Vi kämpar för demokrati, delaktighet och mot diskriminering. Och eftersom över 50 procent av väljarna här röstat med oss har vi ett särskilt ansvar att motsvara deras förtroende. Därför skriver vi nu åter till er i stadsbyggnadsnämnden och kyrkogårds-nämnden, övertygade om att ni innerst inne delar våra värderingar och syn på Järva.

Frågan är varför ni som beslutar i det mest kontroversiella planärendet i Tenstas historia inte tagit er hit och tittat med egna ögon? Ni har haft tio år på er.

Placeringen av en begravningsplats är strategisk och långsiktig: Den kommer att påverka stadsdelens attraktionskraft och utveckling, och den flyttas aldrig, inte ens på tusen år. Varför vill ni då inte träffa oss eller representanter för Järva Discgolf Park för att få vår syn på konsekvenserna?

De som kritiserar valet av plats får alltid höra att "behovet av kistgravar är stort i norra Stockholm". Tack, vi vet. Men behovet säger inte att den måste anläggas just där, på den vackraste och mest använda delen av Järvafältet. Vi är för en begravningsplats på Järva, men det hade varit bra om olika platser hade jämförts med varandra och järvaborna hade fått en chans att ge synpunkter.

Ni brukar också säga "nu har planeringen pågått så länge att vi inte kan börja om". Ursäkta, men det är inte vi som valt fel plats från början och envist hållit fast vid den trots alla protester och problem. Är det viktigare att det går fort än att det blir rätt?

Nu när det kommer många positiva satsningar på Järva är det viktigt att de samspelar och inte motverkar varandra. Utomhusbadet vid Eggeby gård som vi socialdemokrater drivit i trettio år blir äntligen av, till exempel! Det kan dra nytta av discgolfparken som framgångsrikt förvandlat en otrygg del av fältet till en befolkad och familjevänlig miljö. Med sådana anläggningar utvecklas fältet till det trygga område för rekreation och folkhälsa som är vårt mål.

Om en månad är det dags för Järvaveckan. Då kommer politiker och media att mingla i förorten. Men är intresset på riktigt?

Den 20 juni, bara tre dagar efter Järvaveckans slut, väntas kyrkogårdsnämnden fatta ett genomförandebeslut om begravningsplats på Granholmstoppen och Årets Park. Innan dess vill vi att ni kommer ut ur sammanträdesrummen, vågar visa järvaborna äkta intresse och låter oss visa platsen ni beslutar om.

För Tensta s-förenings styrelse: Mohamed Nuur (ordförande), Zeinab Hussein (vice ordförande), Björn Erdal (sekreterare)


Stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) besökte Tensta s-förening och Järva DiscGolfPark den 13 oktober.

Kyrkogårdsnämndens ordförande Marja Sandin-Wester (MP) vägrar komma till Tensta.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kom till Låt parken leva:s tält under Järvaveckan juni 2018 men har tackat nej till ett besök i Järva DiscGolfPark. Daniel Helldén ansvarar bland annat för parker och kyrkogårdar.